Tipuri de cearcăne și tratamentul lor

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

De multe ori puse pe seama nopților pierdute și a oboselii acumulate, cearcănele ajung să devină una dintre preocupările estetice ale majorității femeilor, dar și a bărbaților, deopotrivă. Cearcănele nu complimentează pe nimeni, ci dimpotrivă, îți conferă doar un aspect trist, obosit și bătrânicios.

Tipuri de cearcăne și tratamentul lor - Doctor SKiN

Echipa de medici specialiști în chirurgie estetică și dermatologie îți sare în ajutor pentru a te ajuta să scapi definitiv de cearcăne și pentru a alege doar tratamentele care îți oferă cu adevărat rezultate. Dar de ce apar cearcănele? Poți preveni apariția lor? Ce soluții există pentru eliminarea definitivă a acestora? Ca de obicei, la Doctor SKiN avem toate răspunsurile pentru tine!

Ce sunt cearcănele și care sunt cauzele apariției lor?

Cearcănele reprezintă o afecțiune foarte frecventă prezentă la persoane de toate vârstele, dar care devin vizibile mai ales după vârsta de 16 ani. Medicii consideră cearcăne zona din jurul sau de sub ambii ochi, care are o culoare mai întunecată față de restul feței, cu nuanțe de albastru până la maro închis sau negru. Un studiu realizat în India a demonstrat faptul că femeile sunt mai predispuse la cearcăne față de bărbați. 

Cearcănele sunt clasificate de către medici în baza pe baza analizei clinice, a modulului de pigmentare și a vascularizării zonei respective. Așadar, există:

  • Cearcăne pigmentate sau de culoare, adică acele cercuri întunecate, maronii de sub ochi.

  • Cearcăne vasculare, care au o culoare albăstruie, roză, violacee și care pot avea sau nu tendința de a se umfla și de a forma pungi sub ochi.

  • Cearcăne structurale, care au o nuanță cenușie, fiind asociate cu pungile de sub ochi și șanțurile lacrimile adâncite, dar și cu pierderea de grăsime și proeminența osoasă.

  • Cearcăne mixte, adică combinații între 2 sau mai multe din variantele enumerate mai sus.

  • Contrar părerii generale, pungile de sub ochi nu sunt tot cearcăne! Cearcănele sunt rezultatul pigmentarii pielii perioculare și a prezenței unor șanțuri care determină apariția unei nuanțe mai întunecate sub ochi.

Pungile, în schimb, sunt acele umflături de sub ochi care apar ca rezultat al pierderii tonusului muscular care apare odată cu înaintarea în vârstă. Mai exact, după vârsta de 30 de ani, la nivelul structurilor osoase încep să apară modificări – orbita se lățește, iar globul ocular nu mai are același suport din partea fibrelor de colagen și elastină. Țesutul adipos (grăsimea) de sub ochi începe să coboare gravitațional, devine mai atrofic și tinde să împingă spre exterior, să hernieze, creând acel aspect de mic buzunar umflat, de pungă sub ochi. 

Sutele de studii și cercetări clinice au evidențiat faptul că proporția răspândirii diferitelor tipuri de cearcăne este următoarea: cearcănele mixte au o pondere covârșitoare de 78%, cele structurale de 3%, cele vasculare de 14%, iar cearcănele pigmentate de 5%. Tot în categoria extinsă a cearcănelor intră și ridurile și liniile fine de sub ochi, deoarece sunt neplăcerile complementare, care însoțesc și agravează aspectul cearcănelor și aspectul feței în general.

Cauzele apariției și agravării cearcănelor

Deși pot afecta pe oricine, cercurile întunecate sunt cele mai frecvente la persoanele care:

  • au vârsta mai mare de 30-35 de ani,

  • au o predispoziție genetică,

  • au un ton al pielii mai întunecat (grupurile etnice cu ten mai închis sunt mai predispuse la cearcăne).

Un studiu din 1969 aparținând cercetătorilor Goodman și Belcher a urmărit mai multe familii și generații care prezentau pigmentare în zona periorbitală, la mai mulți membri ai familiei. Unii au fost ușor afectați, iar alții mai grav. 

S-a observat că pigmentarea a apărut la începutul copilăriei și s-a intensificat odată cu vârsta, că stresul și expunerea la soare au agravat cearcănele, în timp ce odihna și un stil de viață sănătos au părut că ajută la estomparea acestora. La finalul studiului, cercetătorii au raportat un caz în care 22 de membri din 6 generații au fost afectați de o formă determinată genetic de hiperpigmentare, care implică zona periorbitală.

În afară de factorul ereditar, zona perioculară, adică pielea de sub ochi, este prima zonă a tenului asupra căreia trecerea timpului lasă urme vizibile. De asemenea, fiind o zonă extrem de delicată a feței, aceasta este de multe ori vulnerabilă în fața deteriorării provocate de expunerea excesivă la soare. 

Alte cauze ale apariției cearcănelor sunt: deshidratarea pielii din zona perioculară, fumatul, oboseala, alimentația nesănătoasă sau diverse alergii. Cearcănele pot fi și efectul unor afecțiuni precum insuficiența renală sau diferite probleme cu glanda tiroidă.

Atenție, cearcănele nu trebuie confundate cu eczemele. Există și eczeme perioculare. Însă acestea se manifestă sub forma unor pete roșiatice, cu cojițe. De aceea, vizita la un medic specialist este mai mult decât importantă pentru a se pune un diagnostic și a se recomanda tratamentul corect. 

Unul dintre cele mai mari mituri este că instalarea cearcănelor este bruscă. Cearcănele NU apar din senin! Ele sunt, mai degrabă, efectul unui cumul de factori, începând de la viața stresantă și înaintarea în vârstă (mai exact, îmbătrânirea zonei perioculare) până la factorii genetici.

În ceea ce privește prevenția, mai ales când cauzele sunt ereditare, nu poți face mare lucru pentru a stopa apariția lor, însă poți să respecți câteva reguli care nu vor permite cearcănelor să se agraveze: 

  • Evită pe cât posibil factorii de stres

  • Hidratează-te corespunzător (minim 8 pahare de apă pe zi)!

  • Evită consumul excesiv de sare și alcool

  • Odihnește-te suficient (minim 8 ore de somn)

  • Adoptă o alimentație bogată în proteină, fructe și legume

  • Folosește produse de îngrijire potrivite tipului de piele

  • Folosește zilnic cremă cu protecție solară

  • Poartă ochelari de soare cu protecție UV ridicată

  • Evită aplicarea produselor cosmetice abrazive în jurul ochilor

Care sunt tratamentele care te ajută să scapi de cearcăne?

Indiferent de marcă sau de cât de convingător este marketingul folosit, cremele, medicamentele și machiajul nu ajută la eliminarea cearcănelor! Make-up-ul poate ajuta la camuflarea cearcănelor pigmentare. 

Însă NICIUNA dintre aceste metode nu elimină permanent cearcănele, efectul lor fiind mai mult un placebo pentru persoanele care deja și-au format o rutină de îngrijire a zonei perioculare.

Cremele hidratante mențin pielea subțire de sub ochi hidratată și funcționează foarte bine în cazul prevenției ridurilor și liniilor fine, însă din păcate nu vor ajuta în ceea ce privește eliminarea cearcănelor. Mai mult decât atât, cremele cu adevărat eficiente sunt cele profesionale, care au o concentrație mai ridicată de substanțe active, nu leacurile minune făcute în casă sau cele pe care le găsești pe rafturilor supermarket-urilor. 

Ce funcționează? De obicei, nu este nevoie de un singur tratament, ci de o combinație de tratamente personalizate nevoilor TALE, de mai multe ședințe și de respectarea intervalului și a tuturor indicațiilor date de către medic. 

Este nevoie și de răbdare, mai ales dacă ai niște cearcăne negre, adâncite, care s-au agravat în timp. Cu toate acestea, în condițiile în care respecți protocolul de tratament, nu vei mai avea nevoie de corector sau de orice alt tratament în afară de cele anuale pentru a menține rezultatele obținute! 

Și DA, este posibil să scapi de cearcăne definitiv și irevocabil!

Tratament cearcăne adâncite

În cazul cearcănelor structurale, adâncite, lipsa de volum se manifestă prin apariția unui șanț care pornește din colțul intern al ochiului și continuă până aproape de pomete.

Fiind vorba despre un deficit, acest tip de cearcăne se poate corecta cu ajutorul unor substanțe care adaugă volum, cel mai frecvent folosit fiind acidul hialuronic, datorită rezultatelor imediate și a lipsei reacțiilor adverse.

Existent în țesuturile naturale ale pielii, acidul hialuronic este esențial pentru formarea fibrelor de colagen și elastină, ce conferă epidermei rezistență și elasticitate. Totodată, acidul hialuronic intervine în menținerea hidratării cutanate.

În ceea ce privește umplerea cearcănelor adâncite, poți alege între Teoysal PureSense Redensity [II], primul filler cu acid hialuronic special formulat pentru zona ochilor, fillerul periocular Volbella sau fillerul periocular Mesoestetic, care conține 15 mg/ml de acid hialuronic complet reticulat, conceput pentru a oferi o umplere foarte fină, cu o mai mare adaptabilitate pentru zonele cu expresivitate ridicată, cum este zona perioculară.

Gelul injectabil Teoysal conține cea mai pură concentrație de acid hialuronic, 100% natural, înlocuind volumul pierdut și hidratând pielea. În plus, conține și un mix de ingrediente cu rol de reparare a pielii fine și sensibile de sub ochi: aminoacizi, antioxidanți, vitamina B6, zinc, cupru etc. Este ideal atât pentru a umple cearcănele adâncite, dar și pentru a elimina ridurile și liniile fine de sub ochi.

Volbella este un filler dermic din respectata gamă Juvederm. Este utilizat pentru tratarea zonelor delicate de pe față, cum ar fi buzele și regiunea pielii de sub ochi.

Atenție, fillerele cu acid hialuronic pentru cearcăne sunt contraindicate în cazul în care:

  • pacientul îți dorește exclusiv modificarea culorii brune a cearcănelor fără să aibă nevoie de volumizare.

  • există un exces de piele in zona pleoapelor inferioare; în acest caz se poate orienta către blefaroplastie sau alte tratamente minim-invazive

  • dacă prezintă edeme perioculare, în special matinale! Migrarea acidului hialuronic se poate face către porțiunea inferioară și aspectul general va fi de “pungi” sub ochi sau poate da o culoare albăstruie a pielii (efect Tyndall) dacă este amplasat sau migrează superficial. Prin transparența pielii, care este foarte subțire la nivelul cearcănelor, acidul hialuronic dobândește această nuanță care nu aduce nici un beneficiu.

Tratament cearcăne pigmentate, întunecate, violacee sau maronii

Pentru acest tip de cearcăne, sunt recomandate tratamentele ce deschid pigmentul pielii în zona de sub ochi și anume peeling-urile chimice perioculare sau laserul periocular CO2, care închide vasele de sânge (vasele de sânge se văd prin transparența pielii de sub ochi și pot accentua vizual cearcănele).

La Doctor SKiN îți oferim tratamentul de peeling periocular Mesopeel de la Mesoestetic, care este special formulat pentru imperfecțiuni din zona perioculară precum: riduri ale pleoapelor (superioare și inferioare), ridurile din partea exterioară a ochiului (ridurile laba gâștei), hiperpigmentare, piele laxă, pierderea densității țesuturilor, cearcăne, pierderea luminozității. 

Acest tip de peeling se poate face tot timpul anului, inclusiv vara, în timp de laserul periocular fracționat CO2 se poate folosi ca metodă de tratament pentru cearcăne doar iarna. 

Anumite frecvențe și intensitate a laserelor sunt potrivite pentru diferite tipuri de cearcăne; de aceea identificarea corectă a tipului de cearcăne de către un specialist va îmbunătăți substanțial rezultatele tratamentului.

Cearcănele pigmentate sunt cauzate de producția și distribuția excesivă a melaninei din piele. Tratamentul cu laser periocular CO2 acționează pentru a reduce pigmentarea prin direcționarea și distrugerea celulelor pielii cu pigmentare mai întunecată. De asemenea, stimulează puternic producția proprie de colagen și are un efect de strângere, de lifting al pielii.

Tratament linii fine și riduri de sub ochi

Dacă cearcănele sunt asociate cu ridurile și liniile fine în jurul ochilor, există un protocol de tratament care dă rezultate foarte bune pentru cea mai sensibilă și mai expusă zonă de pe față. 

De obicei, protocolul începe cu MicroBot0x sau MesoBot0x, o tehnică revoluționară pentru a administra toxina botulinică în stratul foarte superficial al pielii, astfel încât să nu afecteze mușchii majori care controlează mișcările feței, dar care funcționează suficient încât să reducă aspectul liniilor fine și a ridurile. Micr0b0tox-ul oferă pielii tale un aspect neted, mai proaspăt și mai luminos, fără însă să creeze un aspect de față inexpresivă, detestatul efect de „frozen face”.

Apoi, se continuă cu procedura de este mezoterapia fracționată sau terapia de inducție a colagenului cu microace, care stimulează producția de colagen la nivelul zonei tratate, ceea ce va îmbunătăți vizual aspectul pielii obosite.

Mai exact, cu ajutorul lui Mesopen® sau Dermapen®, două dispozitive medicale de ultimă generație, sunt create la nivelul pielii micro canale prin care este introdus un cocktail cu seruri bogate în substanțe active, ales special pentru nevoile tale, care pătrunde direct în straturile profunde ale pielii. Astfel, nutrienții de puritate medicală pătrund în derm până la 90% și redau volumul și luminozitatea zonei tratate, producând astfel estomparea ridurilor fine și implicit, a cearcănelor. 

La Doctor SKiN, poți beneficia și de mezoterapie prin injectare cu RRS® HA EYESspecial creat pentru zona sensibilă din jurul ochilor. Aceasta conține acid hialuronic, compuși activi biorevitalizanți, antioxidanți, Vitamina C, Resveratrol, peptide și oligoelemente, toate acestea contribuind la hidratare și eliminarea aspectului obosit și tern.

Tratamentul pungilor de sub ochi

Deși există o grămadă de sfaturi și remedii pe care le poți aplica, pungile de sub ochi nu trec de la sine și nici nu se corectează în timp. După vârsta de 30 de ani, indiferent dacă nu mănânci sărat, dormi cu capul mai sus sau te hidratezi adecvat, nimic nu funcționează pe termen lung în afară de tratamente precum peeling-urile cu laser sau blefaroplastia. 

Cum blefaroplastia chirurgicală este costisitoare, riscantă și presupune un termen mai lung de recuperare, există blefaroplastia nechirurgicală cu PlasmAge®

PlasmAge® funcționează pe baza tehnologiei plasmei fracționate care acționează asupra țesuturilor biologice ale pielii cu impulsuri controlate, producând sublimarea, adică liftingul imediat al țesuturilor: pielea căzută “se strânge”, iar pungile de sub ochi sunt astfel reduse, deoarece nu mai există pielea laxă, adică buzunărașele care să permită instalarea edemului.

Știm că este greu să alegi ceea ce ai nevoie. 

De aceea, în clinicile Doctor SKiN, fiecare tratament pentru cearcăne începe cu un consult la medicul specialist, care îți va face o evaluare gratuită și neangajantă, dar și o recomandare sub forma unui plan de tratament potrivit ȚIE și nevoilor TALE. 

Nu uita să te programezi la o consultație la ☎️0729 740.704 sau pe adresa contact@doctorskin.ro!

Articole recomandate

27 martie 2024

Știi pe mâinile cui îți lași frumusețea?

Frumusețea este subiectivă, dar chiar dacă nu este măsurabilă, are niște standarde care sunt asociate cu tinerețea, prospețimea, simetria și…

11 martie 2024

TOP tratamente de slăbire, care te scapă de grăsimea de pe fiecare zonă a corpului

Te-ai săturat să admiri pozele Before and After de pe Instagram cu transformări uimitoare? În afară de diete, sport și…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin