Ce este foliculita și cum se tratează?

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Ce este foliculita?

Foliculita este o afecțiune comună a pielii, o inflamație sau infecție care poate afecta unul sau mai mulți foliculi de păr. Foliculii de păr sunt micile cavități care înconjoară și protejează rădăcinile firelor de păr. Foliculita poate apărea pe piele,  oriunde crește părul, inclusiv pe scalp. Este cel mai probabil să apară pe coapse, fese, gât și axile – locuri unde frecarea este frecventă. Foliculita poate afecta un singur folicul de păr sau mai mulți, poate fi acută sau cronică. Cazurile acute apar pentru o perioadă scurtă, în timp ce cazurile cronice sunt recurente și se întind pe o perioadă mai lungă de timp.

Când foliculii de păr se infectează, se umflă și produc mici coșuri pline de puroi. Fiecare coș individual arată ca o pată mică, rotunjită, de culoare alb-gălbui sau roșie. Aceste mici pustule pline de lichid pot fi străpunse de un fir de păr îngroșat, pot varia în dimensiuni între 2 și 5 mm și sunt adesea înconjurate de o margine de culoare roz sau roșie, mai ales atunci când este foarte inflamată.

Ce este foliculita și cum se tratează? - Doctor SKiN

Ocazional, o leziune produsă de foliculită poate erupe pentru a forma o cicatrice la suprafața pielii. Acneea vulgaris, erupția facială care apare mai ales în cazul adolescenților este de fapt un tip de foliculită.

Cazurile ușoare și moderate de foliculită prezintă fie mâncărime, fie sensibilitate în zona afectată. Cazurile mai severe de foliculită, adică foliculita profundă poate afecta întregul folicul de păr, moment în care devine dureroasă.

Dacă este vorba despre un caz de foliculită superficială, aceasta trece de obicei rapid cu sau fără tratament de la medicul dermatolog și nu lasă cicatrici. Cazurile mai severe de foliculită profundă pot duce la complicații, cum ar fi celulita infecțioasă (o infecție a țesutului adânc al pielii), cicatrici sau căderea permanentă a părului. Chiar dacă nu pune în pericol viața, foliculita are efecte nocive asupra imaginii de sine, mai ales atunci când se produce în locuri vizibile, în mod repetat.

Oricine se poate confrunta cu o erupție de foliculită la un moment dat, în zonele în care foliculii de păr sunt prezenți pe corp. Foliculita apare cel mai frecvent pe față, scalp, piept, spate, fese, în zona inghinală și coapse. Nu afectează ochii, gura, palmele sau tălpile, unde nu există foliculi de păr.

Anumite grupuri de persoane sunt mai predispuse la foliculită: persoanele cu diabet zaharat și cele cu un sistem imunitar slăbit, precum cei care suferă de hepatită, boli cronice, cancer, care fac chimioterapie sistemică sau iau medicamente imunosupresoare.

Care sunt cauzele foliculitei?

Foliculita este cauzată de infecții, ocluzie (blocaj), iritație și diverse boli ale pielii. Destul de frecvent foliculita poate fi indusă și de substanțe chimice iritante, medicamente, îmbrăcăminte ocluzivă sau iritanți fizici precum bărbieritul.

Diferențierea acestor cauze este foarte importantă pentru a putea trata afecțiunea cu succes. De aceea, dacă ai avut mai mult de un episod de foliculită în ultimul an, este indicat să te prezinți la un consult dermatologic.

Foliculita cauzată de bacterii

Foliculita bacteriană apare frecvent din cauza Stafilococului auriu (Staphylococcus aureus). Dacă infecția se stabilește în zona profundă a foliculului, se poate forma un furuncul dureros.

Foliculita de jacuzzi este cauzată tot de o bacterie, și anume Pseudomonas aeruginosa. Infectarea se produce în piscine cu hidromasaj întreținute necorespunzător. Cel mai des apare pe spate și se răspândește și în jurul torsului, sub forma unor bubițe mici de culoare roșie până la violet, care pot provoca mâncărimi sau pot să fie complet asimptomatice. Dușul după jacuzzi este indicat pentru a clăti pielea cu apă curată. Aceste minipiscine cu hidromasaj trebuie foarte bine întreținute, deoarece bacteriile din familia Pseudomonas pot prolifera ușor, devenind adevărate focare de infecții.

Foliculita gram-negativă este o erupție facială pustulară, cauzată tot de infectarea cu Pseudomonas aeruginosa sau cu alte organisme similare. Adesea este greșit interpretată ca o agravare a acneei, deoarece apare de obicei la pacienții cu acnee existentă. La aproximativ 80% dintre pacienți, foliculita Gram-negativă provoacă pustule superficiale cu puține papule și comedoane. Leziunile sunt cauzate de obicei de bacteriile din familia Klebsiella, Escherichia și Serratia.

La aproximativ 20% dintre pacienții cu foliculită gram-negativă, leziunile sunt profunde, nodulare și asemănătoare unui chist, fiind cauzate de speciile Proteus, care sunt capabile să invadeze profund în piele și să creeze abcese și chisturi pline de puroi. Foliculită gram-negativă afectează de obicei zona din jurul buzei superioare, a nasului, până la bărbie și obraji.

Foliculita cauzată de ciuperci

Pityrosporum ovale este cea mai cunoscută ciupercă care cauzează foliculita, fiind cunoscută și sub denumirea de Malassezia. Foliculita Malassezia (foliculita Pityrosporum) este o afecțiune asemănătoare acneei, care apare de obicei pe trunchiul superior al adulților tineri. Candida albicans poate provoca, de asemenea, o foliculită care se formează în pliurile pielii (intertrigo) sau în zona bărbii.

Foliculita cauzată de infecții virale

Foliculita poate fi cauzată și de virusul herpes simplex. Aceasta tinde să fie superficială și se rezolvă fără tratament în aproximativ zece zile. Herpes zoster poate produce foliculită cu pustule dureroase și pete care formează cruste în interiorul unui dermatom, adică o zonă a pielii inervată de un singur nerv spinal.

Foliculita cauzată de fire de păr crescute pe interior

Foliculita poate apărea pe măsură ce firele de păr cresc sub piele după bărbierit, epilare prin electroliză sau după smulgerea părului prin diferite metode (epilare cu ceară, cu aparat de epilat sau cu penseta).

Foliculita lamei de ras sau pseudofolliculitis barbae apare cel mai frecvent în zona de sub bărbie (pe gât) la bărbați și pe picioare, în cazul femeilor, fiind cauzată în principal de utilizarea lamei de ras. Trecerile repetate ale aparatului de ras produc tăieturi minuscule care permit bacteriilor să intre în piele și să invadeze foliculii de păr în adâncime.

În plus, utilizarea frecventă a aparatului de ras poate provoca creșterea sub piele a firelor de păr, care de asemenea, sunt factori ce pot provoca inflamarea foliculilor. Ocazional și epilarea cu ceară (când se folosește parafină caldă, care odată solidificată este apoi smulsă îndepărtând firele de păr) poate produce foliculită.

Pseudofoliculita barbae este de obicei mai gravă în cazul în care persoana afectată are părul creț sau ondulat și de aceea este mai frecventă în cazul bărbaților africani, afro-americani sau asiatici. Chiar dacă tratamentele clasice includ aplicarea a diferite medicamente, cea mai bună metodă de tratament, fără efecte nocive pe termen lung este epilarea definitivă cu laser.

Sycosis barbae este forma mai gravă foliculitei lamei de ras, fiind în general cauzată de o infecție cu bacteria Staphylococcus aureus care se stabilește într-unul sau mai mulți foliculi de păr din barbă. Dacă persoana afectată are alergii, sinuzită sau pur și simplu îi curge nasul, riscul reinfectării crește exponențial.

Simptomele includ mâncărimi și dezvoltarea unor papule, pustule pline cu lichid cu aspect roșiatic și continuă cu hiperpigmentarea post-inflamatorie, oriunde pe corp se instalează afecțiunea. Cicatricile permanente sunt o urmare frecventă a acestei afecțiuni.

Care sunt complicațiile produse de foliculită?

Complicațiile sunt rare, deoarece foliculita este de obicei o afecțiune auto-limitată a pielii. Rareori, infecția se poate răspândi sau mări, provocând un abces (furuncule sau carbunculi) sau chisturi dureroase care necesită drenaj chirurgical minor.

Infecțiile mai profunde sau mai extinse ale pielii, precum celulita infecțioasă sunt complicații rare. În schimb, mai frecvente sunt decolorarea temporară a pielii numită hipopigmentare post-inflamatorie (zone mai deschise decât restul pielii) sau hiperpigmentare (mai închise decât culoarea pielii din jur), care sunt deranjante atunci când sunt în zone vizibile pe față.

Cicatricile permanente sunt un alt efect secundar al foliculitei. Acestea se pot estompa prin diferite metode, însă prevenția prin tratament, în caz de foliculită recurentă poate preveni apariția lor.

Cum se tratează foliculita?

Există multe opțiuni de tratament și modalități de îngrijire a pielii pentru tratarea foliculitei. Tratamentul specific depinde însă de cauza foliculitei și, dacă nu este vorba despre un caz de foliculită care trece de la sine, în câteva zile, cel mai bine este să te prezinți la un medic dermatolog pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.

Cu toate acestea, dacă ai predispoziție la foliculită, epilarea cu laser este soluția care nu dă greș niciodată, indiferent de tipul de foliculită de care suferi. În cadrul unei ședințe de epilare definitivă cu laser un fascicul de lumină este orientat către foliculul de păr.

Lumina este absorbită de pielea ta iar acest lucru ajută la închiderea foliculului, eliminându-se astfel foliculul care se poate inflama sau infecta. Uită de durere și de iritațiile produse de lama de ras sau de epilarea cu ceară, de pielea roșie sau de mâncărimile care însoțesc atât de frecvent foliculita și fă cunoștință cu pielea netedă și catifelată!

La Doctor SKiN beneficiezi de cel mai performant echipament medical de epilare permanentă cu laser diodă Elysion Pro U de 3.500W, de prețuri accesibile și de o ședință de test gratuită, pentru a te convinge singur sau singură, pe pielea ta, de efectele incredibile ale unei singure ședințe de epilare definitivă!

Fără durere și fără fire de păr crescute sub piele!

Chiar dacă vei vedea îmbunătățiri semnificative, vei avea nevoie de minim 6 ședințe pentru a elimina permanent părul din zona dorită. În cazul în care vrei să scapi de foliculita din zona bărbii, numărul de ședințe de epilare cu laser este redus, deoarece trebuie eliminată aglomerarea de foliculi din anumite zone ale feței care întrețin și agravează foliculita.

Ai întrebări? Sună acum la 0729.740.704 sau folosește formularul de programare de pe site!

Articole recomandate

27 martie 2024

Știi pe mâinile cui îți lași frumusețea?

Frumusețea este subiectivă, dar chiar dacă nu este măsurabilă, are niște standarde care sunt asociate cu tinerețea, prospețimea, simetria și…

11 martie 2024

TOP tratamente de slăbire, care te scapă de grăsimea de pe fiecare zonă a corpului

Te-ai săturat să admiri pozele Before and After de pe Instagram cu transformări uimitoare? În afară de diete, sport și…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin