Despicând firul în patru

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Părul reprezintă totalitatea firelor subțiri, care se găsesc la nivelul epidermei și au rădăcina în dermă, stratul mai profund al pielii. Și părul și unghiile, conțin în mod natural o proteină numită keratină, care le conferă rezistență și strălucire.

Keratina care intră în componența părului, conține doi aminoacizi bogați în sulf, metionină și cistină. Aceasta din urmă face părul mai solid decât fibrele din aluminiu sau nailon care au același diametru. De exemplu, un singur fir de păr poate susține o greutate de 100 grame, astfel că totalitatea firelor de pe scalp poate suporta o greutate de 12 tone sau 2 elefanți.

Fiecare folicul are propriul său ciclu de viață, care poate fi influențat de modul de viață și starea de sănătate a fiecărei persoane în parte. La numai 22 de săptămâni, fetusul uman are deja aproximativ 5 milioane de foliculi de păr pe corp, dintre care un milion se găsesc pe cap. O persoană adultă posedă, în medie, 120.000 de fire de păr, care ocupă aproximativ 700 cm2 din suprafața capului.

Deși părul este al doilea țesut ca viteză de creștere din corp, fiind depășit doar de măduva osoasă, o dată cu înaintare în vârstă, rata sa de creștere scade. Căderea părului este un proces normal, prin care firele îmbătrânite sunt înlocuite cu altele noi, care vor crește din același folicul. 

Zilnic, pierdem aproximativ între 100 și 150 de fire de păr. Îngrijorarea apare însă atunci când se depășește acest număr, iar părul cade excesiv. Această afecțiune dermatologică se numește alopecie sau calviție.

Cauzele pierderii părului

Predispoziție genetică (Alopecie androgenică)

În cazul în care se manifestă treptat, devenind tot mai evidentă în decurs de câțiva ani, căderea părului poate avea cauze ereditare. De fapt, moștenirea genetică este una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului, primele semne fiind vizibile încă de la vârsta de 20-30 de ani.

Dereglări hormonale

Creșterea părului este în strânsă legătură cu activitatea hormonală: estrogenii (hormoni feminini) stimulează creșterea părului, iar androgenii (hormoni masculini) au tendința de a-l face să cadă. De aceea, calviția apare cu precădere la bărbați.

Căderea părului poate fi cauzată așadar de anumite dezechilibre hormonale, inclusiv cele asociate afecțiunilor tiroidiene, la fel ca modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii, nașterii, în perioada de premenopauză și la menopauză. De exemplu, sindromul ovarelor polichistice este unul dintre motivele pentru care multe femei se confruntă cu pierderea părului sau apariția acestuia în zone nedorite.

Înaintarea în vârstă

Aproape toate persoanele vor observa subțierea și căderea firelor de păr odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, în cazul a până la 40% dintre femei și bărbați, această condiție este accentuată din cauza factorului genetic și a nivelului de hormoni.

Boli de piele

Diferite afecțiuni ale pielii, precum dermatita seboreică, eczemele sau psoriazisul pot cauza căderea părului. Pentru a depista și trata una dintre aceste afecțiuni este recomandat să consulți un medic dermatolog.

Alimentație deficitară

Foarte des, responsabilă de pierderea părului este alimentația necorespunzătoare, săracă în vitamine, minerale și proteine (fier, zinc, vitamina B12). Un regim alimentar prea strict, dietele rapide și tulburările de alimentație (bulimia, anorexia) pot duce, la rândul lor, la căderea excesivă a părului.

Stres

Stresul fizic sau emoțional se numără, de asemenea, printre cauzele pierderii părului. De obicei, firele de păr încep să cadă după 2-3 luni de la manifestarea unui șoc intens, înlăturarea factorilor de stres restabilind creșterea normală a părului, în decurs de câteva luni.

Medicamente sau alte suplimente

Pierderea părului poate fi un efect secundar al administrării unor medicamente pentru tratarea anumitor boli, cum ar fi: cancer, artrită, depresie, boli de inimă, gută sau hipertensiune.

Greșeli în îngrijirea părului

Anumite șampoane, coafatul excesiv, utilizarea frecventă a uscătorului de păr, întinderea părului cu placa, obiceiul de a strânge foarte strâns părul cu un elastic agresează, de asemenea, firele de păr și pot duce la pierderea podoabei capilare sau la retragerea liniei părului.

Care sunt simptomele alopeciei (căderii părului)?

Simptomele diferă în funcție de cauză, iar căderea părului se poate manifesta diferit la bărbați, femei sau copii. De exemplu, poate să apară brusc sau treptat, poate afecta doar scalpul sau întregul corp. Pierderea părului poate fi temporară sau permanentă. Printre simptomele pierderii părului se numără:

  • Rărirea și retragerea treptată a liniei părului, asociată cu înaintarea în vârstă. La bărbați, părul începe să se retragă la nivelul frunții într-o linie care seamănă cu litera M. La femei, de obicei se păstrează linia părului la nivelul frunții, dar apare rărirea și retragerea treptată în părți.

  • Apariția unor zone rotunde sau sub forma unor pete. Uneori acestea pot să apară nu doar la nivelul scalpului, ci și în barbă sau la sprâncene. Este posibil să apară și mâncărime și/sau durere la nivelul pielii, înainte ca părul să înceapă să cadă

  • Părul poate cădea în smocuri după pieptănatla spălat sau când este tras ușor. În acest caz, de obicei, este vorba de slăbirea generală a părului, nu zone de chelie.

  • Căderea părului de pe corp.

  • Apariția unor cruste pe scalp. Acesta este un semn de infecție, care este însoțită de căderea părului.

Pentru a se stabili un diagnostic, este nevoie de un consult dermatologic la un medic dermatolog specialist, care poate să îți recomande, dar și să efectueze următoarele analize și teste:

  • Analizele de sânge. Acestea sunt indicate pentru a descoperi eventuale cauze medicale ale căderii părului, de exemplu nivelurile hormonale fluctuante.

  • Testul de tragere. Medicul va trage de o șuviță pentru a vedea cât de ușor se rupe și câte fire de păr cad.

  • Biopsia scalpului și examinarea histologică. Medicul recoltează o probă de la nivelul scalpului pentru a determina dacă o infecție este cauza căderii părului.

  • Tricoscopia (videodermoscopia părului și a scalpului) constă în examinarea părului și a scalpului cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, o lupă specială.

Care sunt tratamentele disponibile pentru căderea părului?

Orice situație în care ți se pare că prezinți unul dintre simptomele de alopecie menționate, trebuie adresată medicului dermatolog cât mai repede cu putință. Cum căderea părului poate să fie temporară sau definitivă, un tratament adecvat îți poate salva podoaba capilară și stima de sine! 

Majoritatea tratamentelor pe care le găsești pe rafturile magazinelor nu au nici un efect când este vorba despre o afecțiune medicală, așadar în loc să investești sume importante în tratamente minune care nu dau rezultate, soluția cea mai inteligentă este să mergi la un consult dermatologic. 

Unul dintre tratamentele externe foarte populare este cel cu Minoxidil. Aplicat de două ori pe zi la nivelul scalpului, acest medicament care se eliberează fără prescripție medicală este disponibil într-o concentrație de 2% sau 5% sub forma lichidă sau de 5% sub formă de spumă, fiind utilizat pentru a reduce subțierea părului și pentru a stimula creșterea acestuia în zona superioară a scalpului.

Finasterida este un medicament eliberat cu prescripție medicală, care se administrează pe cale orală. Medicamentul scade nivelul unuia dintre hormonii asociați cu alopecia androgenetică (căderea părului din cauze ereditare), dar s-a dovedit a fi eficient doar pentru bărbați și nu este aprobat pentru a fi folosit la femei.

Tot pentru domni, o altă opțiune de tratament medicamentos este dutasterida, iar pentru femei contraceptivele orale sau spironolactona.

Transplantul de păr poate fi o soluție, mai ales în cazul bărbaților care suferă din cauza alopeciei. Intervenția implică transplantul de foliculi de păr sănătoși din alte părți ale scalpului în zonele afectate de calviție. Procedeul implică două până la trei sesiuni, la interval de aproape patru luni. Însă, este foarte probabil ca, în cazul alopeciei de cauză ereditară, aceasta să progreseze în ciuda tratamentului chirurgical. De aceea, pentru succesul transplantului este recomandată mezoterapia pentru păr. 

Mezoterapia pentru păr este o procedură non-chirurgicală și minim-invazivă care presupune administrarea directă prin injectare a unui cocktail de substanțe vasodilatatoare, vitamine, aminoacizi și minerale la nivelul zonelor scalpului care au fost afectate de alopecie. 

Această procedură stimulează regenerarea părului, ajută la restabilirea echilibrului hormonal, oferă scalpului nutrienții necesari și prelungește durata de creștere a foliculilor existenți. 

În cazul bărbațilormezoterapia este utilizată ca tratament pentru regenerarea părului în zona implantată după un transplant de păr, pentru că întărește și accelerează creșterea noilor foliculi. 

Un alt tratament nechirurgical, minim invaziv, bio și 100% compatibil este terapia 🧛, care pe lângă faptul că este folosită pentru rejuvenarea feței și decolteului, reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru căderea abundentă a părului sau alopecia androgenică, o afecțiune care determină micșorarea foliculilor de păr. 

Terapia 🧛 este mult mai accesibilă față de transplantul de păr și reprezintă una dintre cele mai sigure opțiuni de tratament pentru regenerarea cu resurse proprii a părului. 

FDA a aprobat inclusiv un dispozitiv laser ca tratament pentru căderea părului ereditară la bărbați și femei. Câteva studii au arătat că îmbunătățește densitatea părului, însă rezultatele sunt incerte și este nevoie de mai multe studii clinice pentru a demonstra eficacitatea acestei terapii pe termen lung.

Ce poți face pentru a preveni căderea părului?

Cele mai multe cazuri de alopecie sunt ereditare, iar căderea părului nu poate fi  întotdeauna prevenită. Însă, există câteva măsuri care ajută la păstrarea densității podoabei capilare pe termen lung:

  • Mergi pe natural! Lasă părului culoarea și forma sa naturală. Dacă totuși îți dorești o schimbare totală de look, acordă timp părului să se refacă după o procedură de hairstyling și evită pe cât posibil tratamentele chimice agresive.

  • Nu-ți strânge părul prea strâns!

  • Evită să tragi de păr în mod compulsiv!

  • Fii atent/ă ce produse de păr folosești! Alege cu grijă șamponul în funcție de tipul tău de păr. Evită folosirea excesivă a fixativului sau a gelului.

  • Alege metode de ondulare a părului fără căldură.

  • Evită să periezi părul când este ud, deoarece atunci este deosebit de fragil!

  • Fii blând/ă cu părul atunci când te piepteni sau când îl speli.

  • Limitează administrarea de medicamente și suplimente care pot cauza pierderea părului. Pentru asta, trebuie să citești cu atenție prospectul!

  • Protejează-ți părul de razele soarelui sau de alte surse de lumină cu ultraviolete.

  • Redu consumul de tutun sau renunță la fumat! Unele cercetări arată o asociere între fumat și chelia la bărbați.

  • Nu spăla părul de mai mult de 2-3 ori pe săptămână! Altfel, riști să îndepărtezi uleiurile naturale care protejează firul de păr (este afectată bariera hidrolipidică a scalpului).

  • Aplică periodic uleiuri (ricin, cocos, jojoba) sau măști naturale pentru păr.

  • Ai grijă la alimentație! O dietă care previne căderea părului este bogată în:

  • Omega-3 – somon, nuci, soia, fasole, semințe de in.
  • Fier – ficat, spanac, cereale integrale.
  • Zinc- carne de vită, porc și pui, ciuperci, fasole, nuci, semințe de dovleac.
  • Seleniu – ouă, carne de vită, pui, curcan, pește, ciuperci, cereale, ceapă.
  • Vitamina A – morcovi, spanac, dovleac, cartofi dulci, roșii, piersici, mango.
  • Vitamina C – pătrunjel, cimbru, usturoi, sparanghel, ardei gras, varză, conopida, kiwi, portocale, grepfrut, coacăze, zmeură.
  • Complexul de vitamine B – cereale integrale, nuci, alune, migdale, fasole, mazăre, broccoli, lapte de vacă, lapte de capră, ton, somon, fructe de mare.
  • Alege medicul potrivit! Pierderea părului poate avea un impact puternic asupra imaginii de sine a unei persoane, mai ales în cazul femeilor! De aceea, este important să beneficiezi de ajutorul unui medic dermatolog cu experiență, care să te susțină în procesul de recuperare a sănătății părului tău!

La clinica Doctor SKiN, te așteaptă o echipă de medici dermatologi specialiști, care în afară de expertiză, au la dispoziție cele mai noi și mai eficiente tratamente și dispozitive medicale, cu certificare și de calitate și origine controlată. 

Mai mult decât atât, medicii noștri pot să îți recomande o combinație de tratamente care să dea rezultatele de care ai nevoie mai repede, mai vizibil și mai eficient, față de abordarea clasică. Ai probleme cu părul? Vino la Doctor SKiN! 

Programează-te acum pentru o consultație ☎️ 0729 740.704 sau pe email, pe adresa contact@doctorskin.ro!

Articole recomandate

27 martie 2024

Știi pe mâinile cui îți lași frumusețea?

Frumusețea este subiectivă, dar chiar dacă nu este măsurabilă, are niște standarde care sunt asociate cu tinerețea, prospețimea, simetria și…

11 martie 2024

TOP tratamente de slăbire, care te scapă de grăsimea de pe fiecare zonă a corpului

Te-ai săturat să admiri pozele Before and After de pe Instagram cu transformări uimitoare? În afară de diete, sport și…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin