Sunt normale papulele după mezoterapie și biorevitalizare?

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este o formă modernă de terapie, cu o formulă în permanentă evoluție, care constă în injectarea de principii active, vitamine și minerale cât mai aproape de zona care necesită tratament. Este o tehnică extrem de eficientă, cu efecte care se mențin în timp și vastă aplicabilitate în medicina estetică, deoarece tratează diferitele straturi ale pielii, pe care alte tipuri tratamente non-invazive nu le pot aborda.

Inclusiv denumirea acestui tratament oferă informații prețioase despre modul în care funcționează: cuvântul meso înseamnă „mijloc” în limba greacă, referindu-se la mezoderm, țesutul care apare în a treia săptămână de dezvoltare embrionară a corpului uman și care ulterior formează pielea și țesutul conjunctiv. Cuvântul „terapie” derivă din termenul grecesc pentru „vindecare”. Din acest motiv, efectele vindecătoare ale mezoterapiei nu se văd doar în zona tratată, având efecte benefice asupra întregului corp.

Mai mult decât atât, mezoterapia este o tehnică prin care pielea este injectată cu un ac foarte fin, pentru a obține diferite efecte, care variază de la controlul durerii până la tratamentul cicatricilor și netezirea ridurilor. Prin urmare, mezoterapia ar putea fi definită ca o „tehnică terapeutică intradermică și loco-regională din medicina generală” (Academia Franceză de Medicină, 1987).

Deși substanța-vedetă este Acidul Hialuronic, mezoterapia folosește o gamă variată de substanțe injectabile, hrănitoare, compatibile cu injectarea intradermică și care pot fi introduse cât mai aproape de zona care se dorește a fi tratată. În general, cremele și serumurile aplicate topic (local) la nivelul pielii, de cele mai multe ori nu sunt absorbite de tegument, rămân și acționează doar la suprafață dar prin mezoterapie toate aceste ingrediente active ajung în profunzime, aduc tegumentului aportul nutritiv necesar, efectul fiind din interior spre exterior.

În plus, microleziunile produse de injectările faciale stimulează regenerarea celulară și crearea de fibre noi de colagen, a cărui funcție este să mențină elasticitatea, densitatea și fermitatea pielii, dar și formarea de elastină care reorganizează structura tegumentului. Un alt efect impresionant al mezoterapiei faciale cu micro-ace este acela de refacere a structurii celulare și “skin-tightening” (strângere a pielii) în zonele faciale cu piele lăsată (laxitate).

De ce este mezoterapia atât de populară?

  • Este un tratament eficient: rezultatele oferite sunt spectaculoase pentru că, facilitând absorbția substanțelor prin suprafața cutanată, se adresează “direct” zonelor cu probleme.

  • Este un tratament simplu, în cazul în care este efectuat de medici specialiști dermatologi sau chirurgi plasticieni, care stăpânesc perfect tehnica de injectare.

  • Este un tratament sigur, deoarece medicul este cel care recomandă și administrează tratamentul.

Ce tratează și ce presupune tratamentul de mezoterapie?

Mezoterapia promite rezultate în tratarea unui număr semnificativ de probleme ale pielii precum rejuvenare sau un tratament anti-ageing pentru față, cearcăne, gât, decolteu, mâini, biorevitalizare și regenerare celularăriduri de vârstă sau de expresie, stimularea foliculilor piloşi împotriva alopecieilipoliză în tratamentul adipozității localizate și celulită, biostimulare cutanată în terapiile corporale (celulită, vergeturi) și mezolifting (prin introducerea în piele a unor cocktailuri de substanțe active se obține îmbunătățirea aspectului tenului, un efect de lifting facial nechirurgical, deoarece mesoliftingul acționează ca tratament asupra ridurilor superficiale, hidratează intens, hrănește, netezește și regenerează pielea, îi conferă luminozitate și un aspect mai proaspăt). De asemenea, produsele consacrate de mezolifting, cu concentrate pe bază de Acid Hialuronic pot fi benefice nu doar în corecția tenului matur, ci compensa o calitate slabă a pielii sau pierderea naturală a Acidului Hialuronic din derm.

Mezoterapia a fost dezvoltată de către Michelle Pistor, în urmă cu peste 50 ani. Medicul a propus o tehnică care a fost actualizată între timp și mult perfectată cu scopul optimizării efectelor sale. În mezoterapie pot fi utilizate diferite tehnici de injectare: tehnica intra-epidermică; tehnica papulară, în care sunt injectați reactivi în joncțiunea dermo-epidermică; metoda nappage, în care injecțiile pătrund până la o adâncime de 2 – 4 mm și sunt livrate sub un unghi de 30 – 60° sau injectarea punct-cu-punct în dermul profund.

Mai exact, pe pielea bine curățată se fac o serie de micro-injecții ale frumuseții, la adâncimi de la 1 la 4 milimetri și se introduc doar 0.1 – 0.2 ml de substanță într-un unghi în care se formează o mică papulă, după ce a fost introdusă mezoterapia. Distanța dintre injectări este de 1-2 cm. Cantitatea totală injectată nu trebuie sa depășească 5ml/ședință/zonă.

De ce apar papule după tratamentul de mezoterapie și biorevitalizare?

Papulele după biorevitalizare sau mezoterapie sunt un fenomen comun. Aproape imediat după injectare, pe suprafața tratată se observă roșeață moderată (eritem localizat) și apar niște denivelări la nivelul pielii, care marchează practic locul injectării. Injectarea intradermică se traduce prin formarea unei papule la fiecare punct de injecție. Aceste denivelări nu dor și nu provoacă disconfort, dar pot ieși în evidență pentru o perioadă scurtă, suficient cât să deranjeze din punct de vedere estetic.

Papulele sunt mici formațiuni ale pielii care arată ca niște noduli și se formează ca o reacție specifică a țesuturilor la injecții, datorită introducerii și acumulării medicamentului sub piele. Globulele subcutanate reprezintă așadar mici depozite, cu un volum foarte mic de substanțe active, esențiale pentru buna funcționare a țesuturilor.

Biorevitalizarea și mezoterapia sunt tehnici care presupun introducerea unor microdoze cu diverse combinații de serumuri concentrate în piele (stratul cel mai superficial al pielii) prin injectare epidermică multiplă (micro-perforații/canale la nivelul epidermei) pentru a rezolva diferite probleme estetice. Preparatele au la bază Acid Hialuronic nestabilizat, care se dezintegrează complet în timpul oricărei reacții, adică papulele se dizolvă în cele din urmă.

Prin mezoterapie pielea primește un impuls energetic prin înglobare la nivelul pielii a unor substanțe active care furnizează substratul nutritiv și participă activ la metabolismul celular, activând mai multe procese metabolice:

  • stimulează procesul de multiplicare celulară, reactivând tinerețea;

  • prin aportul de oxigen activează fibroblaștii și induce regenerarea celulară;

  • inversează procesele biologice care acționează în procesul de îmbătrânire.

Scopul biorevitalizării este acela de a crea o rezervă de substanțe active în piele pe termen lung, iar printr-un astfel de “depozit” se obține energizarea pielii cu un efect prelungit. Pielea este considerată un rezervor care permite difuzarea progresivă a substanțelor injectate prin mezoterapie.

În plus, papulele apar datorită faptului că pielea este traumatizată prin introducerea acului de mezoterapie, ceea ce va duce inevitabil la o injurie a tegumentului, inflamație și edem local, cu răspuns implicit de colagenogeneză și creare de țesut nou, tânăr iar Acidul Hialuronic injectat își mărește volumul contribuind la o acumulare și mai mare de lichid. Difuzia în țesuturi a combinației de Acid Hialuronic, enzime, vitamine, aminoacizi și antioxidanți se realizează prin formarea de papule pe zona injectată. În plus, fibroza slabă (sigilare a țesutului conjunctiv) la locul de injectare este un răspuns biologic de dorit, pentru că indică dezvoltarea de colagen nou, cu implicită redensificare a pielii și reîntinerire.

Alți factori care pot determina apariția papulelor sunt:

  • Folosirea unor substanțe de mezoterapie cu densitate mare: beauty cocktail-ul se va dizolva mai lent în lichidul extracelular și va fi absorbit în sistemul circulator ceva mai greu.
  • Prezența în zona adiacentă injectării a unei cantități mari de țesut conjunctiv grosier, care împiedică resorbția rapidă.
  • Circulație deficitară a sângelui și a limfei în zona tratată: din cauza numărului mic de vase de sânge, medicamentul injectat intră mai greu în celulele pielii.
  • Nerespectarea recomandărilor pentru îngrijirea pielii după mezoterapie sau biorevitalizare: de exemplu, expunerea la căldură sau soare (saună, solar, băi fierbinți) sau, dimpotrivă, supraîncărcarea pielii.
  • Reacția alergică de moment – umflarea ca răspuns al sistemului imunitar la introducerea unui element străin în organism.

Ce fac dacă am papule după mezoterapie sau biorevitalizare?

În primul rând, ai răbdare și oferă-i corpului tău timp să absoarbă substanțele active. Prezența papulelor durează de obicei maxim 3 zile. Nu este nevoie să le curățați, metodele de mezoterapie și biorevitalizare sunt special gândite ca amestecul mezoterapeutic să fie depozitat sub piele pentru o vreme, pentru a-i reface structura. În zonele unde pielea este foarte subțire precum gâtul, zona inferioară a pleoapelor, papulele pot persista până la 4 zile.

Situațiile în care papulele formate în mod natural persistă mai mult de 7 – 10 zile apar extrem de rar. Poți face un masaj local prin care să fie îmbunătățită circulația sângelui, va ajuta la retragerea papulelor, dar și efectul injectării va fi redus.

De regulă 3 zile nu trebuie intervenit în niciun fel. Papulele care apar după tratamentul de biorevitalizare trec după minim 48 de ore: durabilitatea acestora depinde în mod direct de calitatea pielii și de preparatele administrate (ele diferă în ceea ce privește compoziția, concentrația Acidului Hialuronic și greutatea sa moleculară).

În cazul în care papulele durează mai mult, aceasta poate fi considerată o reacție alergică de tip întârziat dar, indiferent de situație, papulele se vor retrage singure sau cu ajutorul unui masaj local.
Nu apela la injecții cu hialuronidază, deoarece acestea dizolvă papulele, însă și rezultatul tratamentului va fi pierdut!

Recomandările specialiștilor sunt:

  • Nu te expune la căldură intensă, pentru a nu stresa pielea;

  • Folosește o cremă cu factor de protecție, dacă trebuie să ieși la căldură,

  • Bea multe lichide, mai ales când temperatura crește în jurul tău;

  • Masajul delicat este indicat, după introducerea mezoterapiei (se masează doar distanța dintre punctele de injectare);

  • Poți lua antihistaminice (strict prescrise de către medic), în cazul unei alergii ușoare;

  • Nu îți exfolia pielea și nici nu folosi produse care au acest efect;

  • Nu peria și nu freca pielea;

  • Nu dormi pe burtă! Dormi cu fața în sus, pentru a evita atingerea pernei;

  • Nu folosi fond de ten sau pudră;

  • Câteva zile, ia o pauză de la activități sportive și efort fizic;

  • Alcoolul sub orice formă este interzis (timp de cel puțin 4 zile).

Peste 90% dintre cei care se confruntă cu papule intră într-o stare de panică și încep să le combată activ. Recomandările specialiștilor, în majoritatea cazurilor, sunt complet ignorate sau uitate.

Papulele nu trebuie mascate cu fond de ten, deoarece produsul creează o peliculă și împiedică pielea să respire, caz în care riscul de inflamație și de infecție crește. Pentru a accelera procesul de vindecare a pielii și, prin urmare, pentru a reduce și a elimina papulele, recomandăm aplicarea unor creme pe bază de arnică. Acestea ajută la îmbunătățirea locală a circulației sângelui și a fluxului limfatic, întăresc pereții vaselor de sânge și contribuie la îndepărtarea umflăturilor și a inflamației.

Așadar, papulele reprezintă o reacție complet normalătemporară, la tratamentele de mezoterapie și biorevitalizare, dar și după alte proceduri care comportă influențe externe pe care corpul le percepe ca fiind agresive. Micile globule roșiatice de la nivelul pielii trec în câteva zile singure și nu necesită implicarea ta activă.

Ai o întrebare despre mezoterapiebiorevitalizare sau papule? Specialiștii Doctor SKiN îți stau la dispoziție!
Sună la 0729 740 704 sau scrie-ne pe adresa contact@doctorskin.ro!

Articole recomandate

27 martie 2024

Știi pe mâinile cui îți lași frumusețea?

Frumusețea este subiectivă, dar chiar dacă nu este măsurabilă, are niște standarde care sunt asociate cu tinerețea, prospețimea, simetria și…

11 martie 2024

TOP tratamente de slăbire, care te scapă de grăsimea de pe fiecare zonă a corpului

Te-ai săturat să admiri pozele Before and After de pe Instagram cu transformări uimitoare? În afară de diete, sport și…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin